~PETUA MENGHILANGKAN SELSEMA BAYI~

Selamat malam uols, hari ni lambat pula nak update blog coz busy kat rumah dgn anak2.diorg dilanda selsema semula.kakak eca kena batuk2 pula....ubat dah habis makan tp tak juga kurang.sampai daku pon dah maleh nak bagi ubat kat diorg.sian diorg letih jer makan ubat coz ngantuk.so daku berblogwalking tadi then terjumpa ler petua ni.tp daku lom try lagik ler....cuma daku nak berkongsi petua dgn uols ler di malam hari ni yer!!!

**Sapukan minyak pada ubun-ubun bayi ketika bayi hendak tidur - x try pun lagik. Tapi bukan minyak angin nih. Minyak selain minyak angin. Minyak kelapa ke apa ke..

**Ambik beberapa tangkai daun sirih, picit sampai kuar lendir, pastu sapu kat hidung bb. - dah try dulu2 tapi mcm tak ok sgt

**Bagi baby makan sikit madu - ada byk pendapat ttg madu. Ada kata boleh bg. Ada kata tak boleh bagi sebab bleh menyebabkan allergic. So daku tak bagi. Madu pun tak der kat umah daku.

**Asah kunyit hidup and sapu kat hidung bb

**sapu vicks di kedua-dua belah tapak kaki then pakaikan botees - Beli vicks for baby ok..normal one for toddler above 2 yrs.

p/s:jom reramai vote efa tuk menang my birthday contest kat blog ni yer...blog ni mmg lmbat loading tp uols kena ler bersabar kalo sayang efa k...tengkiu!!!

2 ulasan:

  1. madu tu anin try search -- mmg bahaya sbb boleh bawak maut kalau bb yg alergi..lgpun die ada kuman yg usus bb takleh terima lagi.. cmana tah..

    kunyit tu anin try -- utk bb yg hidung tersumbat.. OK la tapi kene gak neb lps tu..

    BalasPadam
  2. ooh yer ker, bahaya gak madu tu yer....tq berkongsi petua dgn saya.

    BalasPadam

berleter ler apa sajer yer...

INI LAH MANJAKUSAYANG....

INI LAH MANJAKUSAYANG....

Blog daku terjah....