~EYA & POOL~

muka budak comel...



patut ker nak mandi pool ada ni:
  • baju swimming
  • menan tuk main air

eya ni kalo mandi pool mesti ada 2 syarat kat atas tue.mama pon nak gelak tgk perangai dia....kalo tak mengamok sakan tak dpt pakai baju swimming yellow dier tue...
skang mama simpan pool tu dlm stor.kalo tak hari2 mau mandi dlm pool.tak larat daku nak layanz dia main air.soh masuk pon tak nak dah.nak berendam dlm pool!!!!hikhikhiks....

TOLONGLAH VOTE EFA!!!TENGKIU....

Selamat tengahari uols.daku lom masak laie ni.nak membebel dulu tuk promote contest yg Efa masuk ni.CONTEST MY BIRTHDAY kat n3 bawah ni erk...join kat blog dalia2cute.sempena birthday efa bulan mei ni daku pon join sekaki contest ni tp tak ramai yg join.adalah 5 org peserta jer.....so kalo uols sayang kat efa uols vote lah tuk dia k.uols g kat link n3 yg ni erkkk...pas tu uols tinggalkan jejak kat komen n3 tu.uols tulis ler saya vote efa yer...jgn vote kat shoutmix blog dalia2cute tu tau.itu tak diambil kira....harap uols dapat vote tuk efa.kalo efa bertuah dpt ler efa hadiah tuk birthdaynya kan....baju pon ok lah!!!wink, wink....

daku ucapkan tengkiu banyak2 kat uols yg sudi vote efa....sayang uols semua!!!!PEMILIHAN PEMENANG ADALAH BERDASARKAN MARKAH DARIPADA JURI PROFESIONAL(30%) DAN JURI AWAM(70%)JURI AWAM BOLEH MULA MENGUNDI DARI HARI INI SEHINGGA 31/5/2010..(jam 12.00 malam)....lenkali daku vote tuk contest uols.tu pon kalo uols beritahu daku ler yer....

p/s:hanya tuhan shj yg dpt membalas budi baik uols, amin...

~MY BIRTHDAY CONTEST~

NAMA:NUR ALEEFA BT AZHAR
UMUR:1 THN
TARIKH LAHIR:1 MEI 2009
anakku, dikau lah permata hatiku...
tanpa dikau sunyi sepi hidup mama & papa.
kini dikau telah hadir menyinari hidup kami berdua.
mendengar tangisanmu membuat kan kami rindu
apabila berjauhan denganmu sayang...
anakku, dikau lah harapan kami...
semoga dikau membesar menjadi anak
yang beriman & solehah, amin...

HADIAHNYA LUMAYAN WEH...
JOM LER JOIN...
KLIK SINI>>>>CONTEST

TARIKH TUTUP:20 MEI 2010

sticky mode

KATEGORI 3 : AYU IDRIS BIRTHDAY GIVEAWAY!!


daku nak join KATEGORI 3 : AYU IDRIS BIRTHDAY GIVEAWAY.Beliau nak tunaikan janji kepada mereka yang berminat nak join giveaway....Memang beliau berjanji nak umumkan giveaway bulan ni. Kenapa bulan Mei? Sebab ada 3 peristiwa penting dalam bulan Mei ni...pertama. Hari Ibu....kedua... beliau baru aje sambut Hari Guru...dan ke tiga....lagi 5 hari beliau akan sambut hari lahir yang ke 32 tahun....muda lagi tue!Hihihihih...so sempena dengan ketiga-tiga event yang cukup bermakna tu, beliau nak adakan 3 giveaway yang akan berlangsung secara serentak!
so, kalo uols nak join sila klik>>>sini

hadiahnya menarik weh!!!
tarikh tutup:31 mei 2010

~MENGAMALKAN PEMAKANAN ORGANIK~

pada hari ini terdapat banyak makanan bayi yang diperbuat dari bahan organik yang mampu menambahkan dimensi yang bari di dalam rangkaian makananbayi yang mempunyai pelbagai pilihan, resepi serta bentuk bagi memenuhi keperluan bayi anda yang sentiasa berubah2.barangan pemakanan bayi yang organik juga mampu untuk memastikan bahawa produk pemakanan tersebut adalah tulen & tidak terdedah kepada sebarang bentuk pencemaran yang boleh mendatangkan risiko kepada bayi anda.

organik adalah yang terbaik untuk bayi anda!!
makanan bayi yang organik boleh memberikan beberapa pilihan bergantung kepada kaedah ianya ditanam diladang2, namun demikian terdapat banyak lagi pilihan yang boleh dibuat dari segi rasa serta resepi yang berbeza samaada ianya adalah organik @ tidak bagi memastikan bayi anda membesar dgn kuat & sihat.

5 sebab utama mengapa anda perlu mengambil makanan organik: 
ianya menyihatkan:secara purata, makanan organik mengandungi vitamin C yang tinggi beserta dgn khasiat yang diperlukan.
mengelakkan racun serangga:bahan yang tertinggal dari racun serangga seringkali dikesan kehadirannya didalam makanan bukan organik.
tiada GM:bahan 'genetically modified'(GM) & kandungannya tidak dibenarkan lansung didalam piawaian organik.
piawaian yang tinggi:makanan organik wujud dari sumber2 yang boleh dipercayai.semua ladang organik & syarikat2 pengeluar makanan akan diperiksa sekurang2nya sekali dlm setahun.
baik untuk persekitaran:ladang organik adalah sesuai untuk haiwan yang dibiarkan bebas, ini akan mengurangkan pencemaran & boleh mengurangkan pelepasan karbon dioksida serta kurang pembuangan bahan2 yang merbahaya.

~GIVEAWAY BESDAY PAPA ZAKWAN~

Mama Zakwan nak buat GIVEAWAY sempena besday PapaZakwan bulan depan.
FIRSTLY DAKU NAK WISH HAPPY BIRTHDAY
TO PAPA ZAKWAN.SEMOGA PANJANG UMUR &
MURAH REZEKI, AMIN...
JOM JOIN GIVEAWAY BESDAY PAPA ZAKWAN
NAK TAHU SYARAT2NYA KLIK SINI

~CONTEST "TIDUR PALING COMEL" BY INFANTIAHOUSE~




SEMPENA PEMBUKAAN KEDAI ONLINE 'INFANTIAHOUSE'
TELAH MENGADAKAN CONTEST
"TIDUR PALING COMEL"
UNTUK SESIAPA PON....
SYARATNYA AMAT MUDAH &
 HADIAHNYA BERBALOI2 WEH....
NAK JOIN??KLIK SINI ERK...

pikcas yang daku pertaruhkan :

v
v
v
v

ni pikcas eya(anak 2nd ku) semasa dlm hari...
tidur ajer kejenya!!!

NAMA : NUR ALEEYA BT AZHAR
UMUR : 2 THN 8 BLN
DOB : 24 AUG 2007
WARNA KEGEMARAN : PINK

APaLAie GeNG, JoM PAkaT RAMai2 KitA JoiN...
TARIKH TUTUP : 31 MEI 2010

~PETUA RAMBUT GUGUR~

selamat mlm uols, dah mkn ker?mlm ni daku nak kongsi petua ni dgn uols.benonya sejak daku beranak yg ke tiga ni rambut ku byk betul gugur.tak tahu ler naper erk...kalo sapu sampah tu lebih byk rambut drp habuk rasanya!!!smpai mr.azhar pun bising...nak potong rambut pendek dia tak bagi.so dgn adanya petua2 ni dpt lah masalah diatasi.daku try mmg mujarab tol tp kene ngajin2 ler eerrkk...

>>Air asam jawa + santan + bunga2an yg wangi...ramas2 then basuh rambut ngan campuran tsbt
>>Tumbuk arang sampai lumat, letak minyak kelapa. Sapu pada seluruh rambut then biarkan selama 2 jam. Pastu cuci. Yang ni buat seminggu sekali jer cukup.
>>sudu besar teh masukkan dlm air mendidih. Pastu tapis. jgn masukkan gula n minum plak. Ok, air teh tanpa gula tu, dibancuh dgn serbuk inai n putih telur sampai sebati. Sapu kat kulit kepala n biarkan sampai 3 jam. jgn tak cuci plak yer. Amalkan seminggu 2 kali
>>Lidah buaya + bunga raya putih + daun bunga raya putih ramas or blender then letak kat kepala. Pastu bilas cam biasa.
>>Ambik lemak ayam, masak sampai jadi minyak pastu sapu kat kepala. Sebaiknya time malam.-ni mmg tak buat ler...

BABY SHAKEN SYNDROME

**ini kirimin emel drp kengkawan

Pesakit terakhir yang kami 'tidurkan' ialah bayi berusia 4 bulan. Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan. Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah


Ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak (Brain CT Scan). Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.


SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa. Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi(occupational stress).

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.

2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.

3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.

4. Minta bantuan orang lain.

Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

Gambar-gambar bayi mangsa SBS sebelum dan selepas


SEBELUM

SELEPAS

p/s:sayangilah anak anda...

BAKSO...


tak teringat nak publish pikcas daku masak bakso ni.hari ni baru teringat...
so bakso ni daku masak masa minggu lepas.lama tak mkn bakso benonya.terasa tekak nk mkn tu yg buat.senang jer nak masak bakso ni weh.....
sama cam masak sup cuma tak taruk ayam ler.taruk meat ball.peh tu dah nak tutup api campak ler sawi skit...simple kan!!!ermmm, nk sedap lagi cecah ngan sambal kicap weh.terliur tak??

10 Hadiah Utama Yang Sering Dilupai Untuk Orang Tersayang

Kita ni kalo terfikir pasal hadiah, mesti ingat benda2 yang boleh nampak & dimiliki je, yang boleh dibeli kat pasaraya.Sebenarnya ada banyak benda lain yang boleh kita beri kepada sesiapa sahaja yang kita ingini & kasihi tanpa melibatkan kos yang banyak, bahkan free pula tu. Cuma yang penting keikhlasan hati kita ajee.

10 hadiah yang paling senang dan sesuai anda berikan kepada yang dikasihi. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua.

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan anda hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana anda hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri anda.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti “Sayang Awak” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, “Saya suka ketawa bersama awak.”

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti “Warna biru memang ngam dengan awak” atau “Sedap masakan awak” mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Adaketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.

Semua hadiah ni menarikkan.Senang saje kalau nak buat pun.Tak melibatkan kos langsung, yang diperlukan hanya keprihatinan & kejujuran hati anda shj. Betul tak?tapi masih ader lagik ker zaman sekarang org lebih memerlukan hadiah yg tersenarai diatas drpd hadiah yg nampak tue errkk??tanya diri anda sendrik!!!

49 THN ERK...

ERMMMM.....MACAM NIE KER RUPA DAKU PABILA MENCECAH 49THN.
KLAKONYA DAKU NENGOK MUKA SENDRIK...TERASA TUANYA!!!!
ADA LAGI KER DAKU MASA TU ERKKK.....KEHKEHKEH!!!
SEMOGA PANJANG UMO LAGI LER KAN, AMIN....
KORANG NAK TRY JUGAK???JOM KLIK>>>SINI

~SI COMEL & KAKAK ECA~


selamat pagi uols, pepagi hari lagi daku dah berblog bcoz bb efa masih nyenyak zzzzzz.kat sini hujan so syok ler dia tidoq.sian kakak eca mlm tadi tidoq tak nyenyak bcoz batuk2 jer...pagi ni pula dia ke tadika.nak juga dia ke tadika wlpon batuk2.sian gak tgk dia.macam mana ler tu keadaan dia kat tadika????bb efa pula mlm tadi kurang plak dia terjaga.ermmm, kalo tak jap2 jer cari bucuk dia.meraba-raba....

pikcas kat atas tue daku snap masa bb efa tgh dok tatih kat katil kakak eca.asik nak mama ajer sampai mama nak solat pon nangis tersedu sedan.so ni masa pas daku solat ler...kakak eca tolong jaga bb efa kat blakang dia bcoz takut bb efa tergolek terhumban  kebelakang pula!!!!skang kakak eca dah boleh harap ler kalo mtk tolong jagakan adik2.tak der ler daku kelam kabut meraung spt slalunya.....

p/s:jom reramai vote efa tuk menang my birthday contest kat blog ni yer...blog ni mmg lmbat loading tp uols kena ler bersabar kalo sayang efa k...tengkiu!!!

~PETUA MENGHILANGKAN SELSEMA BAYI~

Selamat malam uols, hari ni lambat pula nak update blog coz busy kat rumah dgn anak2.diorg dilanda selsema semula.kakak eca kena batuk2 pula....ubat dah habis makan tp tak juga kurang.sampai daku pon dah maleh nak bagi ubat kat diorg.sian diorg letih jer makan ubat coz ngantuk.so daku berblogwalking tadi then terjumpa ler petua ni.tp daku lom try lagik ler....cuma daku nak berkongsi petua dgn uols ler di malam hari ni yer!!!

**Sapukan minyak pada ubun-ubun bayi ketika bayi hendak tidur - x try pun lagik. Tapi bukan minyak angin nih. Minyak selain minyak angin. Minyak kelapa ke apa ke..

**Ambik beberapa tangkai daun sirih, picit sampai kuar lendir, pastu sapu kat hidung bb. - dah try dulu2 tapi mcm tak ok sgt

**Bagi baby makan sikit madu - ada byk pendapat ttg madu. Ada kata boleh bg. Ada kata tak boleh bagi sebab bleh menyebabkan allergic. So daku tak bagi. Madu pun tak der kat umah daku.

**Asah kunyit hidup and sapu kat hidung bb

**sapu vicks di kedua-dua belah tapak kaki then pakaikan botees - Beli vicks for baby ok..normal one for toddler above 2 yrs.

p/s:jom reramai vote efa tuk menang my birthday contest kat blog ni yer...blog ni mmg lmbat loading tp uols kena ler bersabar kalo sayang efa k...tengkiu!!!

~GIVEAWAY BIRTHDAY PRESENT FOR MY BABY FROM MAMA ICHA~


STICKY MODE

DAKU TERUJA SANGAT NAK JOIN GIVEAWAY NI.
TAPI MASIH SEMPAT KAH DAKU???
ERMMM, DAKU HARAP MASIH ADA PELUANG LAGIK....
DAKU BARU TAHU TADI SETELAH
BERBLOGWALKING...

TU DIA....
V
V
V
V

 NAMA:NUR ALEEFA BT AZHAR
TARIKH LAHIR:1 MEI 2009
TEMPAT LAHIR:HOSPITAL KLUANG, JOHOR.
UMUR:11 BLN
BERAT LAHIR:2.8KG
TINGGI LAHIR:49CM
PERKEMBANGAN BAYI TERKINI:BERTATIH & BERCAKAP
NAMA MAMA:SARIFAH AZANI BT A.AZIZ

Nur Aleefa adalah anak ku yg ketiga.Nama manjanya Efa.
Efa lahir pada 1 mei 2009 iaitu bersamaan dgn hari
pekerja.Sejak lahir hingga kini, Efa
hanya menyusu badan.Dia tak moh minum susu formula.
Makan pon tak braper nak sangat.
Setiap kali ke klinik wat check up bulanannya
pasti mama kene bebel ngan nurse
kerana perkembangan berat badannya tak meningkat.
Berat badan efa kini ialah 6.5 kg.Alhamdulillah
Efa sihat & sepanjang mama membesarkannya
adalah tidak susah kerana Efa tidak byk ragam.
Tak lama lagi efa akan menyambut ulang tahun
kelahirannya yang pertama.Kini efa telah pandai bertatih.
Insyaallah tak lama lagik dah pandai berjalan pula.... 

PENGANJUR GIVEAWAY>>>>>MAMA ICHA

PEMENANGNYA.....

Selamat malam uols.mesti uols dah tak sabo nak tahu saper yg menang dlm contest manjakusayang nih erk...takkan nak tahu pemenang ajer...jawapannya nak tahu tak???wokeh.....sob, sob....sebelum tu daku nak mintak tolong sgt2 kat uols nie....sudi2 kan ler uols vote efa tuk menang dlm contest ni yer.tengkiu coz uols sudi vote.daku sayang uols.tuhan shj yg dpt membalas jasa baik uols tu, amin.....wokeh, jawapannya ialah 20 giveaway.daku kan tanya giveaway jer.jadi tak termasuk ler contest ker cabutan bertuah ker dan sebagainya erkkk....harap uols paham k!!!so seperti yg daku janjikan 3 org peserta yg terawal dgn jawapan yg tepat shj yg dinamakan pemenang erk.....kalo nak buat rujukan nama & jawapannya uols tengok ler kat n3 bawah ni yer....

PEMENANG IALAH::
=juniza
=inahasan
=Ayuayu101

....jadi itulah pemenangnya.tahniah kepada yg berjaya!!!!!yang tak bertuah tu jgn berkecil hati yer, lenkali daku wat giveaway plak k.uols blh join lagik.mana ler tahu rezeki uols kat situ plak.wink, wink....so 3 pemenang tu sila anto email kat manjakusyg@gmail.com sertakan nama penuh, alamat & no hp yer...senang daku nak pos hadiah uols tue.hadiah memang daku tak update kat sini sbb tak best arr kan.pemenang dah tahu hadiahnya.so, daku nak bagi hadiah misteri....surprise!!!!hadiahnya sama jer.tak der pilih kasih punya tau!!!nnti hadiah dah pos daku gtau ler kat uols k!!!!tengkiu banyak2 pada semua yg sudi join contest manjakusayang nie.daku sayang uols sangat!!!!selamat malam.babai....

~UPDATE NAMA PESERTA DULU YER!!!~

Salam uols...Firstly daku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada yg sudi join contest manjakusayang.skang daku nak publish nama2 peserta dgn jawapan sekali.uols check nama uols ada ke tak yer???daku dah ada pemenang.nama pemenang daku rasa ada yang dah tahu ni....sebab soklan nya amat mudah skali kan.nnti mlm daku akan update nama pemenang.so rajin2 ler korang terjah blog daku ni yer....

jangan lupa sudi2 kan lah jari uols tuk vote efa kat CONTEST ni yer....tengkiu coz sudi vote!!!

nama peserta join contest manjakusayang :

1)  Adyshariz= 30
2)  zai kulim= 30
3)  kila=30
4)  taufidris=29
5)  juniza=20
6)  ogy=29
7)  inasepi=29
8)  inahasan=20
9)  Ayuayu101=20
10)sakinah=31
11)thaqif amsyar=30
12)Nida =29
13)Kura-kura =30
14)~dYaHaHa~=30
15)Umi Nuha=30
16)Mamalyna=29
17)Sara=20
18)bunga=30
19)anin =29
20)arissa soleha=29
21)sarah=29
22)ummuabdullahsyaakir=20
23)Asya=20
24)As=30
25)mummy alesya=30
26)yanadzul=20
27)ayuidris=29
28)fiezah91=20

p/s:ada tak nama2 yg tertinggal....beritahu daku kalo ader k!!!

~GIVEAWAY MY LIFE..MY STORIES..DEMI ADAM DANIEL ~


JoM jOiN givEAwAy !!!

DAKU TERUJA SANGAT HARI NI NAK
JOIN GIVEAWAY DARI
BLOG SAIDAH....
HADIAHNYA MEMIKAT HATIKU.
NAK TAHU HADIAH & SYARAT2YA...
JOM KLIK SINI>>>>GIVEAWAY

jgn lupa kalo korang dpt tahu
giveaway ni dari blog daku...
maknanya refererr nya ialah daku.
ooops!!!referrel daku ialah zaikulim
TARIKH TUTUP : 30 MEI 2010

HARAP MAAF......

Selamat malam.....malam ni daku nak membebel pasal daku betul2 nak mintak maaf kat inasepi & juniza.sebab kutuk diorg....kesian kat diorg.sob, sob......korang mesti sporting kan???korang mesti maafkan daku kan.wink, wink......haa!!!!korang mesti tahu kan citer diorg!!!!penuh dgn kontroversi.....daku ada wat enrty mengenai beliau adalah org yang sama tuan dgn adanya 2 blog.daku dapat tahu daripada sini.so, blog ni pon dah buat pembetulan sebab inasepi dah bagi email kat dia.inasepi buat penjelasan....inasepi pon dah bagi email kat daku.zaikulim pon ada wat penjelasan.(daku memang kenal dgn zaikulim dari dunia fp lagik....)jadi semuanya dah ternyata yg diorg adalah org berlainan.apapon daku nak mintak maaf banyak2 sekali lagi kat inasepi & juniza.daku harap entry ini dapat membersihkan nama kedua-dua belah pihak.setelah penjelasan didedahkan, hari ni baru lah daku ada mood nak umumkan nama pemenang contest.....tetapi, insyaallah akan daku publish esok mlm k.harap peserta2 dapat bersabar......wink, wink....

p/s:jangan kita saling menuding jari tanpa sebab yg benar!!!!

~CUTE PINK BABIES CONTEST~

DAKU NAK JOIN
CUTE PINK BABIES CONTEST

Pikcas yg dipertaruhkan
v
v
v
v

Nama:Nur Aleesha bt Azhar
Umur:4thn 6bln
Tarik lahir:11 december 2005

anakku, dikau lah permata hati kami...
tanpa dikau sunyi sepi hidup mama & papa.
kini dikau telah hadir menyinari hidup kami berdua.
mendengar tangisanmu membuat kan kami rindu
apabila berjauhan denganmu sayang...
anakku, dikau lah harapan kami...
semoga dikau membesar menjadi anak
yang beriman & solehah, amin...

HADIAHNYA LUMAYAN WEH...
JOM LER JOIN...
KLIK SINI>>>>CONTEST

TARIKH TUTUP:28 MEI 2010

~SEDONDON WITH DADY GIVEAWAY~

 
DAKU NAK JOIN
SEDONDON WITH DADY GIVEAWAY
KORANG NAK JOIN JUGAK???
SILA KLIK>>>SINI

Pikcas yang dipertaruhkan
v
v
v
v

sedondon ker pikcas ni???sedondon ler tue....sama kaler baju eca dgn papa.temanya putih.....masa ni eca lepas mandi petang.dia yang amik baju ni sendiri.katanya nak sama cam baju papa....

tarikh tutup:31 mei 2010

~GIVEAWAY BY CAMILLE~

Mothers Day Giveaway By Camille
from Manila

date due:23 mei 2010

PEMENANG DAH ADA TETAPI.....

salam geng....Hari ni daku berblogwalking,terjumpaler sesuatu kebenaran yg agak daku geram sesangat.semalam kes tipu duit.hari ni lain plak citernya.TAPI KATEGORI KES TIPU GAK LER....biasalah sebelum membebel kat blog daku ni mestilah jengah jap geng blogger yg lain dah update blog diorg dgn n3 yg menarik.peh tu wat contest ler jap....korang nak tahu pasal apa aku geram????sob...sob....benonya daku dah ada nama pemenang contest manjakusayang tp belom nak publish lagi then nasib baikler daku tak publish.kalo tak sian kat peserta lain yg betul2 nak join contest daku tue.so, maleh leh nak citer panjang....korang klik kat sini.terkejut gak bila daku terbaca kisah nie.naper ler engko tamak sangat nak hadiah???teruk betul ler perangai!!!engko dah beso tau.dah boleh pk sendirik.skang saper yg malu!!!engko ingat kitorang ni tak tahu ker benda2 cenggitu.ni internet wei.....org cilok gambo pon tahu tau!!!lu pk ler sindrik.kitorang ni wat contest cuma nak tambahkan kenalan jer.nak campor org ler...nak tahu kisah2 dunia ni!!!tapi sanggup buat 2 blog tuan yg sama......

betul ke juniza & inasepi tu org yg sama????daku dah terjah blog diorg nampak macam betol macam tak....sebab blognya daku tgk mmg tuk contest ajer...macam tak meriah ajer blognya.yg blog satu lagi ni macam meriah skit.pandai betul dia mengelirukan org erkkk!!!!ye lah....tuan yg sama ada 2 rumah.ermmmm....

so pada korang yg tahu kisah ni tolong ler beritahu kat daku.confirmkan bahawa memang betul ke inasepi & juniza tu org yg sama.tak pon tuan empunya blog tu tampil minta maaf.jgn malu2.kitorang tak makan org tau.....kitorang tak suka ler perangai mcam ni.entah2 dah ramai penaja contest engko tipu!!!!tak baik tau tuhan tak suka org macam ni!!!!

kalo betul ler....daku mmg blacklist blog dier!!!engko mmg tak layak dapat hadiah!!!!ramai lagi layak tuk menang!!!sedor ler wei!!!nasib daku jumpo kebenaran ni kalo tak dgn haku2 skali kena tipu ngan engko!!!!

p/s:tak baik nak fitnah org cuma daku nak kan kebenaran!!!apapon yg lebih mengetahui adalah ALLAH shj....

WANTED!!!!!

selamat malam uols....Tadi daku berblogwalking ler.peh tu terjumpa lak statement ni.takut gak kan dah ada kes macam ni.nak beli online ker biz online berhati2 ler!!!!so daku tak nak citer panjang.kalo uols nak tahu lebih lanjut jom klik sini erkk......

~TOTE BOUTIQUE GIVEAWAY~

Hari ni daku nak join giveaway dari
TOTE BOUTIQUE
korang nak join jom klik sini
tarikh tutup:25 mei 2010

taaraa, tu dier hadiahnya
v
v
v
v

ni plak hadiah kepada mereka yang membuat
posting paling cantik dalam entry masing-masing....
v
v
v
v

bestkan hadiahnya!!!apalaie jom lah join....

~SARARISA-CRAFT GIVEAWAY~

JOM JOIN GIVEAWAY
SARARISA-CRAFT

KORANG NAK JOIN???
KLIK SINI

TARIKH TUTUP:18 MEI 2010

~BERINGAT LAH WAHAI MANUSIA SEKALIAN~

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

TANDA 40 HARI
Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.



 Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI
Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi Kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI
Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

TANDA AKHIR
Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan Malaikat Maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.
** Bersama2 lah kita mengambil sedikit iktibar dari artikel ini...

~CONTEST DAD'S SPECIAL MOMENT~

daku nak join contest
DAD'S SPECIAL MOMENT

daku pertaruhkan pikcas ni
v
v
v
v

Nama anak:Nur Aleesha bt Azhar
Umur:4thn 5bln

waktu ni eca sedang dilayan oleh papanya yang paling touching
bagi daku....papa sikat rambut eca selepas mandi.
kalo free papa memang rajin menyiapkan diri anak2 nya.
papa rajin membantu mama untuk menyiapkan anak2.
teng kiu papa.....

KORANG NAK JOIN??
KLIK SINI>>>>CONTEST

PENAJA : MAZCOLLECTION
TARIKH TUTUP: 30 MEI 2010

~FARRIHIN'S 2ND BIRTHDAY GIVEAWAY~

HARI NI DAKU NAK JOIN
FARRIHIN'S 2ND GIVEAWAY
KORANG NAK JOIN KLIK SINI
SYARATNYA MUDAH &
HADIAHNYA BEST WEI...

tu dier
v
v
v
v

1 x remote control bug

hadiah saguhati 5 x bug mechanical toy

jom kita ramai2 memeriahkan giveaway ini.... 

CONTEST DAH TAMAT LER.....

salam, daku nak ucapkan berbanyak terima kasih sbb uols sudi join contest yang daku anjurkan.tamat sudah hari ini contest manjakusayang.pemenang akan daku umumkan selewat2nya hujung minggu depan sbb bukan senang kan nak jadi juri ni.tp kalo daku free, daku akan mengupdate nama2 pemenang tu secepat mungkin ler....so, harap uols blh ler bersabo k....pikcas hadiah daku rasa tak nak tepek ler.bio pemenang yg akan publish hadiah tu nnti.rahsia k, hahaha.... (macam tak best jer hadiahnya erk) bukan apa sajer nak wat suprise ler kat pemenang.apa pun tengkiu banyak2 kat uols.....

~CONTEST MANJAKUSAYANG~

STICKY ENTRY!!!SCROOL KEBAWAH UNTUK BACA ENTRY BARU

Assalammualaikum,
firstly daku nak ucapkan berbanyak terima kasih kat korang coz sudi terjah blog daku yang  comel & cantik molek ni.lenkali terjah lagi erk....daku teruja tengok ramai yang wat giveaway & contest, kali ni daku plak yang baik hati & pemurah ni nak wat contest.korang nak join ker tak nak erk .....ader ker yang nak join nie weh!!!kalo nak join jom kita baca syarat2 yang amat mudah sekali k.

syarat2nya :
-korang mestilah ada blog k.
-korang mestilah kaum melayu k.(sbb ada kaum cina join tau!daku tak paham bhs cina....)
-korang mesti vote BERAPA JUMLAH GIVEAWAY SAYA JOIN SETAKAT HARI INI? (jengah sidebar blog daku)mesti vote erk....
-dah vote korang tinggalkan jejak kat entry ni k.ingat!entry CONTEST MANJAKUSAYANG shj.
-korang buh link blog, nickname & jawapan.
-ingat!!!sekali penyertaan shj tau!!


itu ajer, mudah kan.....
buat masa ni hadiah adalah misteri.dah update, baru ler daku tepek k.3 org pemenang terawal dgn jawapan yang tepat akan menerima hadiah k.tarikh tutup 15 mei 2010.kalo masih lom ada yang bg jawapan yg tepat, daku akan lanjutkan tarikhnya k.

selamat bercontest!!!

yabedabeduuuu.....

hari ni daku nak citer pasal hadiah dah sampai coz daku menang giveaway kat atas nie.hadiah ni daku dpt masa minggu lepas(tak ingat plak tarikhnya)cuma lambat nak publish coz busy skit dgn anak2 kat umah tue.tengkiu sangat2 kpd NURUL.daku doakan semoga biznes anda berjaya, amin.murah rezeki daku kali ni.kalo korang nak tahu ni 1st hadiah yg daku dpt selama join giveaway.sebelum ni mmg tak pernah menang pon, hikhikhik.....daku suka banget hadiah tue.yang paling happy sangat anak2 ku ler sbb daku dapat hadiah kat bawah ni....berebut2 diorg nak.tapi bila dah on vcd tue terus diam jer tonton citer tue....

postage pos ekspres


tu dier....NODDY VCD


tu dier citernya....

ok jumpa lagi di entry akan datang....babai!!!!

~DOUBLE BIRTHDAY GIVEAWAY BY LIESSA~

JOM JOIN
DOUBLE BIRTHDAY GIVEAWAY
 BY LIESSA
NAK TAHU SYARAT2 NYA....
klik sini>>>>GIVEAWAY

TARIKH TUTUP : 31 MAY 2010

~Ilhanryan Mother's Day Lucky Draw~


jom kita join lucky draw....
KLIK>>> SINI

taaraa!!!tu dier hadiahnya
v
v
v

1)Photo Album exclusive 200pcs 4"x6"


2)Lamaze Toy - Freddie the Firefly


3)Evening Bag


4)Bag/knapsack Mickey Mouse for toddler + Voucher Aivee Emart RM8


5)Simple Dimple Clothbook + voucher Aivee Emart RM5

apalagi, jom lah join wei...
lumayan hadiahnya kan!!!

tajaan : AIVEE-EMART
TARIKH TUTUP : 30 MEI 2010

~SELSEMA MELANDA ANAK2KU~

dah seminggu eya selsema.hingus asik meleleh ajer......mulanya demam.badan dier jap panas jap cool.daku pon bagi makan ubat demam cepat2 sebab takut suhu badannya meningkat lagi....ubat demam memang sentiasa ada wat spare kat rmah ku....selang beberapa hari bb efa plak terkena virus selsema itu.asik merengek ajer sampai daku tak blh nak berblogwalking & keje apapon....nak masak pon masak apa yg senang & cepat je.dgn keadaan hidungnya tersumbat plak....ermmm, efa dah pon genap setahun.patutlah dia demam.demam nak berjalan ler tue.efa nie asik ajak mama ngan papa bertatih ajer.habis satu rumah nie dier tawaf.dah pandai mintak air dah...semalam kakak eca pula dilanda demam & selsema.bila malam asik batuk ajer sampai tak blh tido dier.dah ler esok nk bgn pagi nak g tadika....ukh!!!stok ubat spare dah abis!!!daku pon bwk anak2 poie klinik.doktor bagi ubat demam, selsema & batuk.balik rumah semua daku balon ubat.ermmm, cepat pulak mlm tadi diorg tidoq sbb mkn ubat ler tue...boleh ler mama & papa berblog....ekehkeh.

ubat demam, selsema & batuk.

eya terbaring ajer dgn muka demam....

ni bb efa yg demam tp aktif tawaf rumah....sampai
bwh kusi meja pon dia tawaf, ekehkeh...

kakak eca sempat senyum wlpon demam....

p/s:semoga anak2 mama akan sihat sperti sediakala k, amin....

~WAWA 5TH BESDADY GIVEAWAY - SENYUMAN PALING MENAWAN~

DAKU NAK JOIN GIVEAWAY LAGIK!!!
KORANG MAU JOIN JUGAK???
KLIK >>>>SINI

taaraa!!!!tu dier pikcas senyuman paling menawan.
v
v
v
v

NAMA:NUR ALEEYA BT AZHAR
UMUR:2THN 9BLN

daku suka sangat tengok senyuman anakku ini sebab
memang gojes pon...dgn matanya yang bolat itu.
comel sangat mukanya...
daku rasa macam nak cubit ajer pipinya....

TARIKH TUTUP : 22 MEI 2010

~IMANINA CUTE GIVEAWAY~

DAKU NAK JOIN IMANINA CUTE GIVEAWAY.
HADIAHNYA LUMAYAN WEH...
JOM LER JOIN JUGAK!!!
NAK TAHU SYARAT2 NYA SILA KLIK SINI

DAKU NAK TAG 5 ORG KWN BLOGGER:

Taaraa!!!tu dier pikcas family daku
v
v
v
v

pikcas pagi raya tahun 2009

TARIKH TUTUP : 20 MEI 2010

INI LAH MANJAKUSAYANG....

INI LAH MANJAKUSAYANG....

Blog daku terjah....