JOM TENGOK gelagat eya..........

ni dier budak baik nak mintak penyapu.....

posink jap ngan penyapu......

dah mula dah angkat penyapu.....

peh tu pukul org ngan penyapu pulak.....

merajuk jap pas kene marah ngan papa.....

menyapu dgn baik pulak....

mula semula dah nak pukul org.....

kesana kemari angkut penyapu macam tu....

merajuk lagik kena sound ngan mama pulak tp tetap nak pegang penyapu....

siannya bb akif.....

akif yg comel.....

tp sian kat dier sbb lasak sgt....suka capai barang2 kat atas meja.memang ler kan masa mcm ni budak tgh lasak.akif dah 11 bln.dier capai cerek yg baru lepas mendidih kat atas meja yg baru diletakkan sebentar oleh mamanya.tgk ler, smpai tgan jadik macam org main mercun pulak dah...

tgk!!!!berbalut dah tgn tue.memang melecur teruk....

budak baik nih yg tgh lasak....

comelnya bb akif & efa....

WAKTU YG DIHARAMKAN SOLAT.....

Mmmm.. mesti ramai yang tertanya2 kan... ada ke waktu yang diharamkan solat?... bukan biasanya kita hanya dengar... solat2 yang wajib, yang sunat... dan kita juga tidak dihalang untuk melakukan kebaikan pada bila2 masa asalkan ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam...

Daku baru baca nie... dan mama nak share dengan semua kawan2 muslimin dan muslimah di luar sana.... :)
sama2 la kita ingat dan memperingatkan ye :D

ok.... melalui pembacaan daku.. ada 2 waktu yang diharamkan solat... antaranya :

1.Waktu Syuruk
- iaitu 28mins selepas subuh ketika matahari baru naik ke langit. Cthnye ; subuh from 5.35am to 7.05am. 7.05am + 28mins = 7.33am. Therefore from 7.05am to 7.33am ialah waktu syuruk. Waktu ini adalah haram utk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.

Rasulullah mengharamkan solat waktu ini juga kerana ia menyamai org yang menyembah matahari.

note : Waktu yang diharamkan solat tu, hanya diharamkan solat bagi solat sunat yang tidak bersebab (mutlaq), atau solat sunat yang mempunyai sebab terkemudian (cth: solat istikharah).

Adapun solat wajib (qadha' tu wajib kan) dan juga solat sunat yang mempunyai sebab terdahulu (cth: tahiyatul masjid), maka diharuskan solat pada waktu tersebut.

2. Waktu zawal/Istiwa/rembah
-iaitu matahari berada tegak diatas kepala iaitu apabila kita berdiri tidak kelihatan bayangan kecuali dibawah kaki kita. Waktu inilah api neraka sedang bergeledak dan syaitan berkeliaran. Waktu ini panjangnya dalam 5-10mins sebelum waktu zohor.

Dan sedikit tambahan di sini..

Waktu fadilat/afdal untuk solat ialah :
-sepertiga waktu selepas azan, cthnye 20 mins selepas azan. Pahala yang besar diberikan pada orang-orang yang menghormati dan tidak melengahkan waktu solat. Kecuali Isyak, afdalnya ialah sepertiga malam iaitu sesudah azan hingga 10.30mlm.

note : moga panduan ini dapat kita kongsi bersama dan sama2 lah kita ingat memperingati di antara satu sama lain... :D

Trend tudung yang dilarang

Ini fesyen bertudung zaman sekarang yang dibanggakan ramai. Hadis nabi, “Barangsiapa yang meniru sesuatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka“.. – Riwayat Abu Daud.

RAMAI MASIH BELUM MENGETAHUINYA, JADI SAMPAIKANLAH KEPADA MEREKA…


Agenda kafir Laknatullah untuk menyesatkan wanita Islam. Adakah ini suatu kebetulan? Sememangnya agenda Kristian itu amat dahsyat untuk menjahanamkan umat Islam. Mungkin ramai yang tidak mengetahuinya. Sebar-sebarkanlah. Selamatkan wanita Islam..

Ya Allah, lindungi kami..

Wahai wanita, janganlah kamu memakai tudung yang dibutang/di pin di belakang sehingga menampakkan bentuk leher di hadapan. Gayanya tak ubah seperti birawati kristian laknatullah. Jauhilah dari memakai sebegini. Agenda kafir laknatullah itu sangat halus sehingga kita tidak sedar, ketahuilah wahai manusia sekalian.

MENGATASI MASALAH KUAT MARAH PADA ANAK

Mengatasi masalah kuat marah pada anak Dipanjangkan oleh Sharifah Norbaizura Tuan Ahmad Kamil, Bank Negara Malaysia. Buat renungan kita bersama.. para ibu bapa sekalian..Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah. Anak kita adalah cermin diri kita…….. Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai. Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan Mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak. Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini.

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.

2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri,luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak. Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.

3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan. Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya. The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.

4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb. Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih. Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan. Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai solat agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya. Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya. Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘papa/mama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar.

Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling. Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya. Saya cadangkan tuan/puan cuba dapatkan buku bertajuk “Personality Plus for Parents” oleh Florence Littauer yang boleh didapati di Kinokuniya, MPH dsb. Sesungguhnya pelaburan yang ibubapa lakukan untuk anak akan menjadikan anak sebagai aset terbesar yang paling berharga dalam kehidupan ini.Sekian, semoga Allah mengurniakanrahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya. Wallahua’lam.

::TIPS MELEMBUTKAN HATI ANAK-ANAK::


Untuk amalan bagi Ibu bapa sila baca surah To Ha ayat 1 hingga 5 sebanyak 3x pada telinga anak semasa anak tidur. Lakukan 7 hari berturut-turut..Insya'Allah..anak akan lembut hati dan mendengar kata.selamat mencuba.....

ANDA YANG BERTUAH.....

Tahniah kepada yang berjaya.anda yang bertuah adalah
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
cabutan utama

cabutan pertama

cabutan kedua

cabutan ketiga

tahniah kepada anda yg telah berjaya.kepada yg tak berjaya tu jgn berkecil hati yer.lenkali daku wat lagi GA pulak...kepada yg berjaya tu jgn lupa send nama penuh,alamat & no hp  mailto:manjakusyg@gmail.com  terima kasih kepada uols yg sudi join cabutan bertuah manjakusayang.babai, jumpa lagik!!! 

::SAMBUT BIRTHDAY EYA::

uols mesti tak sabar2 nak tunggu keputusan cabutan bertuah manjakusayang kan?......sabar ler kan dulu.sabar itu separuh drp iman.uols beriman tak?kalo ya, sabar skit erk...bukannya apa, daku nak suruh eya buat cabutan undi tu nak kena tunggu efa ngan kakak tido.kalo tak nnti kucar kacir undi tu.semuanya nak cabut undi jugak....skang ni belom free lagik k....jom kita layan dulu pikcas eya sambut birthday dgn 2 kek yg dimintanya.zassstt....

kek 1st dah bayar pastu dia nmpak pulak kek......

eya mmg minat sgt BEN 10, so beli lagik satu kek.

eya yg seksi action nk potong kek.kakak eca pulak yg meriah dgn gaun kembang tu tp muka comot ngan bedak pulak dah.....

beday gurl tiup lilin....

nasib eya ni pemakan orgnya.kek coklat memang peberet dier.1hr pon dier 3 beradik leh makan kasik habis.....jadik tak rugi ler beli kek 2 skaligus kan....

HAPPY BELATED BIRTHDAY ALEEYA.SEMOGA EYA MEMBESAR MENJADI ANAK YANG BAIK & BERIMAN, INSYAALLAH.AMIN.......

::HAPPY BIRTHDAY LIZAWATI::

memang cantik no hari ini iaitu 101010.....mesti ramai yg memilih tarikh keramat ini sebagai hari pertunangan, perkahwinan, pernikahan dll.dikesempatan ini juga daku nak wish happy birthday untuk lizawati(adeq).daku kenal dier ni masa belajar kat GIATMARA SCHOOL OF PRINTING di Bangi dulu.batch 1999....penah stay umah sewa sama2.dok satu bilik yg sempit sama2....makan satu meja, tidoq satu bantal.....daku panggil dier ni adeq.ntah ler tak tahu asal diorg panggil adeq???daku pon ikut jugak panggil adeq.

adeq bersama 2 org anaknya

family adeq

farihin-anak ketiga adeq

daku ucapkan selamat hari ulangtahun kelahiran yg ke 31thn untuk mu adeq.semoga kau berbahagia, panjang umur & murah rezeki, amin.....

::SUKAN TADIKA PASTI::

Salam uols,benonya lama dah pikcas ni tersimpan dlm pc.tak berupdate2 sampai terlupa pulak.....tadi daku delete pikcas mana yg tak diguna pakai lagik.terjumpa ler pikcas sukan tadika pasti aleesha.jadi daku update kannya disini yer...

aleesha (ketiga dari kiri)

cikgu lin(tudung hitam) cikgu aleesha


gembira sungguh budak2 tadika pasti ni bersukan .macam2 acara diadakan....tp aleesha tak masuk apa2 acara pon.tak per ler.tak der ler dia penat kan.cuma masuk perbarisan shj.selesai perbarisan selamat dah dia.bebas kesini kesana.tp meriah daku tgk aleesha ni.pagi2 dah bangun nak g sukan katanya.selalunya susah jugak dia nak bangun tido.apa pon mama doakan semoga aleesha menjadi anak yg baik & solehah bila besar nnti k sayang.ok babai....jumpa lagik.

::HADIAH CABUTAN BERTUAH::

salam uols,
masih sabar lagik kah?hrp uols bersabar menunggu keputusan cabutan bertuah manjakusayang.skang daku nak uols cuci2 mata dulu tgk hadiah2 yg bakal dimenangi oleh uols.jom layanz....

hadiah cabutan utama

hadiah cabutan pertama

hadiah cabutan kedua(mcm bentuk wallet kan)

bila dibuka besar jugak beg ni...

hadiah cabutan ketiga

okies,harap uols suka ler dgn hadiah2 yg tak seberapa dari cabutan bertuah manjakusayang itu....babai!!!

LIST PESERTA CABUTAN BERTUAH

Alahamdulillah ramai jugak yg join.....tqvm to uols coz sudi join cabutan bertuah manjakusayang.semoga uols bertuah yer, insyaallah....

senarai peserta :
1-cicakgirl
2-Adyshariz
3-shidasyakirin
4-zaikulim
5-♥baby fiy♥
6-kakyong
7-Qard91
8-inasepi
9-tiefazatie
10-asfz lily
11-♥ Roshazzy Shag ♥
12-mien
13-Miza Yusof
14-Tomato Gurl's Life
15-AmOi
16-anisalya
17-imanmom
18-inahasan
19-wAwA
20-mama zharfan
21-segalanyer kuterima...
22-Aleeya
23-Syuzana
24-nur_eimi
25-zahidah dihaz
26-expresión de hígado
27-Imaan09
28-CiK Pa'aH
29-♥♫♥EiRa♥♫♥
30-Jieda
31-LyNn'Azlina
32-Balqis
33-Usharapa!!!
34-::Mamalyna::
35-zaujahafis
36-SuZiE
37-irwani
38-~miszirdawaty~
39-juniza
40-nuraarin-life
41-anin
42-ayuselalu
43-aZuRa AhMaD
44-SoFiaHB
45-::m!SS edURA hanUM::
46-cik paro
47-izan cute
48-taufidris
49-Davnes
50-Cute Mum
51-Ogy
52-fideila
53-sarah
54-~lonelyna~
55-EraWaTiE
56-misz h0neyz
57-haszuraidah ishak
58-Fatin a.k.a. Aten
59- ♥-- emieysandra --♥
60-fatin hanani
61-♥♥LiSsA♥♥!
62-inasepi
63-sue
64-Anne
65-nur
66-Nur Qistina
67-BUNGA
68-LyNn'Azlina
69-muffins Jue
70-aanie
71-Fadzillah Kamarudin
72-Ibu Ayra
73-Balqis
74-Huda
75-ekinashikin
76-Ummu umar
77-AROL DSHW
78-Muhammad Mus'ab Azha
79-tErAtAk aNNur KaSeH
80-Mama Balqis
81-Akma
82-Ninii Nanaa

p/s:tolong semak link2 uols k.kalo ada kesilapan sila inform kat entry ni k.nnti daku semak semula...nama peserta yg daku potong tu sebab mereka dah menyertainya tuk kali kedua jadi daku potong ler nama diorg.penyertaan hanyalah sekali & bukan dua tiga kali yer.harap maklum....bagaimanapun daku dgn baik hati  masih menyenaraikan kerana anda adalah follower saya.tqvm....resultnya adalah dlm masa terdekat ini.harap anda sabar menunggu yer...

::RECENT COMMENT WIDGET BERGERAK2::



Click at Layouts--> Add Gadget--> Html
and paste this code..

Number of Comment to display --> var a_rc=5;var m_rc
Changed it to your blog name --> src='http://manja-kusayang.blogspot.com/

Nak buat Comment bergerak ke atas ?
letakkan code ini sebelum code di atas

**kalo uols rasa tak blh nak copy code diatas, sila terjah blog brother ni coz daku belajar dari situ ler.....macam2 lagi tutorial yg best2 boleh uols amik.tq bro......

::CABUTAN BERTUAH DAH TAMAT::

Assalammualaikum geng bloggers,
apakhabar uols, daku harap uols sihat hendaknya.daku skang diserang demam.kepala pening & tekak rasa payau jer....selera mkn pon tak der.anak2 pon selsema.yer lah, skang ni musim raya & musim demam kot.sebab byk mkn kot.hehehe.....

aduyai lama betul daku tak bersiaran.bersawang suda rumah ku ini....terima kasih kepada uols yg sudi terjah rumah ku yg tak seberapa ini.daku memang busy sgt masa nak raya tu, nak ngadap tenet pon tak sempat.sibuk dgn persiapan raya.bila dah raya dok beraya kat kg seminggu.peh tu dah penat ngadap anak2 yg demam.pas tu selsema pula.pas tu daku plak yg demam.dah dok satu rumah mana tak berjangkit kan.....

30hb sept CABUTAN BERTUAH anjuran manjakusayang sudah tamat.jadi segala surat menyurat tidak akan dilayan kepada anda yg menyertai selepas tarikh expired!!!insyaallah cabutan bertuah akan dibuat oleh Aleeya dlm masa terdekat.hrp uols bersabar menunggu resulnya nnti k.SABAR ITU SEPARUH DRP IMAN yer....

INI LAH MANJAKUSAYANG....

INI LAH MANJAKUSAYANG....

Blog daku terjah....